Siguranța vaccinurilor

Dozarea siguranței

Dozarea siguranței

Dozele vaccinurilor

Cum poate un prunc să primească aceeași doză de vaccin ca și un copil mai mare sau un adult?
Deoarece vaccinurile nu funcționează ca medicamentele, în multe cazuri, aceeași doză de vaccin poate fi administrată diferitor grupuri de vârstă. În unele cazuri, sunt diferite versiuni de vaccinuri, care sunt disponibile pentru diferite grupuri de vârstă.
În timp ce medicamentele funcționează prin distribuție în fluxul sanguin, răspunsul imun generat prin vaccinare apare în sau lângă locul injecției. Când sistemul imunitar recunoaște o componentă a vaccinului ca „străină”, celulele sistemului imunitar se adună în zona respectivă și activează sistemul imunitar pentru a da un răspuns infecției. Odată ce răspunsul imun a reușit să protejeze corpul de infecție, un număr mic de celule care ar recunoaște infecția, rămân și circulă prin tot fluxul sanguin. Acestea sunt cunoscute sub numele de celule de memorie.
Scopul vaccinului este de a introduce cea mai mică cantitate de antigene, componente ale virușilor sau ale bacteriilor care provoacă boala, pentru a permite dezvoltarea unui răspuns imunitar, fără a cauza îmbolnăvirea persoanei. Dezvoltarea acestei memorii imunologice durează în jur de 7–10 zile de la administrarea vaccinului. De aceea, atunci când planificați o călătorie, vi se recomandă să vă consultați medicul sau o clinică specializată, cu mult timp înaintea călătoriei.
În unele cazuri, copiii și adulții au nevoie de cantități diferite de vaccin, deoarece sistemul nostru imunitar slăbește odată cu vârsta. De exemplu, o versiune veche a vaccinului contra zonei zoster, administrat adulților, numit Zostavax®, conținea de circa 14 ori mai mult virus de vaccin, decât vaccinul contra varicelei, administrat copiilor. Deși, ambele vaccinuri erau produse din aceeași versiune a virusului de varicelă. Zostavax a fost înlocuit cu Shingrix®, care oferă o imunitate mai bună cu ajutorul adjuvanților săi.
n mod similar, versiunea pentru adulți a vaccinului contra hepatitei A conține doze mai mari, decât cea pentru copii. În schimb, vaccinul Tdap utilizat la adolescenți și adulți, conține cantități mai mici de antigene de difterie și pertussis, pentru a reduce șansa de umflare a brațului, ceea ce se întâmpla frecvent la copiii mai mari și la adulți, după primirea a primelor doze de DTPa.

Sunt dăunătoare dozele suplimentare de vaccinuri?
Nu, o doză suplimentară de orice vaccin este similară cu expunerea la un virus sau o bacterie din natură. La administrarea unei doze de vaccin, știm că expunerea a avut loc. Dacă un nepot de-al vostru a fost expus la Haemophilus influenzae de tip b (Hib) în comunitate, nu neapărat ați putea afla despre aceasta. Dar să fi fost expus în comunitate, prin vaccinare, sistemul său imunitar va răspunde în același mod, va recunoaște Hib ca „un străin” și va da un răspuns imun pentru a preveni îmbolnăvirea.

De ce în cazul unor vaccinuri sunt necesare câteva doze?
Numărul de doze necesare ale unui vaccin anume depinde de mulți factori, inclusiv tipul vaccinului, povara bolii în comunitate și modul de funcționare a sistemului imunitar.

Tipul vaccinului
Vaccinurile obținute din viruși vii și slăbiți, funcționează prin reproducere la niveluri scăzute în organism. Drept urmare, răspunsul imunitar care este generat, tinde să fie mai puternic, iar numărul de doze pentru menținerea imunității, mai puține. În schimb, vaccinurile obținute din proteine unice, polizaharide (o acoperire de zahăr găsită pe suprafața unor bacterii) sau toxoide (toxine bacteriene inactivate) vor genera anticorpi, doar împotriva părților care erau prezente în vaccin. Și pentru că replicarea nu are loc, va rezulta un răspuns de memorie mai puțin robust și mai puțin divers.

Boala în comunitate
Cantitatea de boală care se răspândește într-o comunitate este direct legată de numărul persoanelor susceptibile în comunitatea respectivă. Gândiți-vă la acest lucru de parcă ar fi să mergeți la două petreceri. La prima petrecere, abia de cunoașteți pe cineva și oamenii pe care îi întâlniți nu vă împărtășesc interesele, pe când la a doua petrecere, îi cunoașteți aproape pe toți și le plac aceleași lucruri ca și vouă. La care petrecere se poate să stați mai mult? Același lucru este valabil și pentru viruși și bacterii, cu cât găsesc mai multe locuri unde „să-și stabilească reședința”, într-o comunitate, cu atât este mai mare probabilitatea că vor rămâne acolo și se vor răspândi.
Cantitatea de boală într-o comunitate se poate schimba în două feluri, ceea ce poate necesita doze suplimentare de vaccin pentru oameni:
• În primul rând, cu timpul, cu cât mai multe persoane sunt vaccinate, cantitatea de boală care circulă în comunitate se poate reduce. Aceasta poate duce la expunerea mai puțin frecventă a persoanelor și, prin urmare, la necesitatea unei doze suplimentare de vaccin pentru menținerea imunității. Un exemplu în acest sens este vaccinul contra varicelei. Când a fost introdus pentru prima dată, sugarii primeau câte o doză, după care, era recomandată o a doua doză, înainte de a începe școala, pentru a „aminti” sistemului imunitar despre virusului varicelei.
• Al doilea scenariu, în care pot fi necesare doze suplimentare de vaccin, este în timpul unei epidemii. Într-o astfel de situație, dacă infecția se răspândește prin comunitate, persoanele care au fost vaccinate cu câțiva ani mai devreme, ar putea avea nevoie de o doză de rapel. Un exemplu în acest sens, sunt adulții cărora li se poate recomanda administrarea unei doze suplimentare de vaccin, contra oreionului, dacă acesta circulă în comunitate.

Cum funcționează sistemul imunitar
Cu toții suntem conștienți de anumiți indicatori fizici de vârstă: greutate, riduri, chiar și nivelul energetic, dar nu toată lumea se gândește la faptul că și sistemul nostru imunitar îmbătrânește. Mulți se întreabă dacă sistemul imunitar al unui sugar este capabil să răspundă la componentele imunologice din vaccinuri. Cert este, că sistemul nostru imunitar începe să ne protejeze de agenți patogeni potențial nocivi din mediul înconjurător, aproape imediat după ce ne naștem. În schimb, pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar nu este la fel de robust și devenim mai susceptibili la bolile față de care, poate că, nu am avut nicio problemă când eram mai tineri.
Un exemplu potrivit este zosterul, care e o redeșteptare a unei infecții anterioare de varicelă. Mulți dintre noi am avut varicelă când eram copii, dar ceea ce poate nu am conștientizat este, că, deși, ne-am făcut mai bine, o parte din virusul de varicelă a rămas silențios în sistemul nostru nervos. Nu ne gândim la asta, deoarece sistemul nostru imunitar ține virusul sub control. Totuși, dacă imunitatea noastră scade din cauza bolilor, a stresului sau a vârstei, virusul de varicelă s-ar putea redeștepta. Rezultatul este un atac cu zoster.

Efectele adverse

Este adevărat că efectele adverse indică dacă organismul pruncului reacționează slab la vaccinuri?

Este adevărat că reacțiile adverse sunt o reacție la un vaccin, dar acestea nu indică faptul că, sistemul imunitar reacționează „slab”. Dimpotrivă, efectele adverse sistemice, precum febra, indică faptul că, sistemul imunitar al copilului răspunde la vaccin. Este rezonabil să credem că febra este rea pentru un copil, însă, de fapt, aceasta îi ajută sistemului imunitar să funcționeze mai eficient. Problema cu febrele, apare atunci când acestea cresc prea repede și uneori pot duce la convulsii febrile care, deși arată neplăcut, sunt benigne.
În cazul febrelor care rezultă din vaccinare, acestea tind să fie considerate febre de „grad redus”, deci, preocupările legate de febrele cauzate de infecții naturale, nu se aplică. Efectele adverse locale, cum ar fi: durerea, roșeața sau umflarea în zona injecției, sunt răspunsuri la perturbarea fizică a mușchilor din apropierea injecției sau la răspunsul imun local, atunci când globulele albe din sânge pătrund în zona respectivă, pentru a da un răspuns infecției.

Alternativă pentru injecții

Există alte modalități de administrare a vaccinurilor, în afară de a le injecta?
Modul în care este administrat vaccinul, deseori, ia în considerare modul de generare a celui mai robust răspuns imunitar. Vedeți următoarele exemple:
• Vaccinul contra rotavirusului.Motivul principal pentru care, administrarea vaccinului contra rotavirusului are loc pe cale bucală, este că aceasta protejează împotriva unei infecții intestinale, iar cea mai bună modalitate de a induce imunitatea intestinală, este prezentarea virușilor vaccinului suprafeței intestinale.
• Infecțiile de hepatită B, varicelă și rabie pot fi prevenite prin administrarea unui vaccin, chiar și după ce persoana a fost expusă la acești viruși. Aceasta se datorează faptului că, anticorpii din fluxul sanguin se produc mai rapid după vaccinarea prin injectare, decât după expunerea la virus în mod natural.
Deoarece mulți viruși și bacterii provoacă daune, atunci când intră mai întâi în fluxul sanguin, cel mai bun mod de a combate infecțiile, este vaccinarea într-o manieră prin care să genereze anticorpii, care vor fi prezenți în sânge.

Necesitatea vaccinurilor

De ce mai avem nevoie de vaccinuri?

Mai avem nevoie de vaccinuri din următoarele motive:

• Unele boli sunt încă frecvente, iar alegerea de a nu primi un vaccin, poate duce la riscul de infectare naturală. Exemple de astfel de boli sunt: varicela, pertussis, hepatita B, gripa și pneumococul.
• Unele boli încă apar în Statele Unite, la niveluri foarte scăzute, astfel încât, dacă ratele de imunizare ar scădea cât de puțin, focarele de boală s-ar răspândi rapid prin toată țara. Exemple de astfel de boli sunt: rujeola, oreionul și Hib.
• Unele boli au fost practic eliminate din Statele Unite, dar încă mai apar frecvent în alte părți ale lumii. Deoarece călătoriile internaționale sunt comune, este posibil ca boala să ajungă în S.U.A. sau ca noi să ne deplasăm într-un loc, unde boala deja există. Exemple de astfel de boli sunt: poliomielita, rubeola și difteria.
Tetanosul este singurul vaccin împotriva unei boli, care nu este transmisă de la o persoană la alta. Nu putem elimina niciodată tetanosul din mediul înconjurător, de aceea, acest vaccin va fi întotdeauna necesar.