Siguranța vaccinurilor

Sunt sigure vaccinurile?

Sunt sigure vaccinurile?

Prima definiție pentru cuvântul sigur este „inofensiv”. Această definiție presupune că orice consecință negativă a unui vaccin, îl poate face nesigur. Conform acestei definiții, niciun vaccin nu este sigur în proporție de 100%. Aproape toate vaccinurile pot provoca durere, roșeață sau sensibilitate la locul injectării. Iar unele vaccinuri pot provoca reacții adverse mai severe. De exemplu, vaccinul original contra pertussis (tuse convulsive) poate provoca plâns persistent, nepotolit, febră ridicată sau convulsii asociate cu febra. Deși, niciunul dintre aceste simptome severe nu au dus la afecțiuni permanente, ele ar putea îngrijora părinții.
În realitate, puține lucruri întrunesc definiția de „inofensiv”, chiar și unele activități cotidiene conțin pericole ascunse. De exemplu, în fiecare an, în Statele Unite, 350 de persoane decedează din cauza accidentelor din baie sau duș, 200 de persoane mor din cauza blocării traheii cu alimente, iar 100 de persoane sunt lovite și ucise de fulger. Cu toate acestea, puțini dintre noi consideră consumul alimentelor solide, baia sau plimbarea afară, într-o zi ploioasă, ca activități nesigure. Ne gândim doar, că beneficiile acestor activități depășesc riscurile.
A doua definiție pentru cuvântul sigur este „ferit de un pericol real”. Folosind această definiție, pericolul (boala) trebuie să fie semnificativ mai mare, decât mijloacele de protecție împotriva pericolului (vaccinului). Altfel, beneficiile unui vaccin trebuie să depășească clar și definitiv riscurile acestuia.
Pentru a înțelege mai bine definiția cuvântului sigur, atunci când acesta se referă la vaccinuri, vom examina patru vaccinuri diferite și bolile pe care acestea le previn.

Este sigur vaccinul contra hepatitei B?
Vaccinul contra hepatitei B are puține efecte adverse, totuși, unul dintre efectele sale adverse este cel mai grav. Aproximativ 1 din fiecare 600.000 de doze de vaccin contra hepatitei B este complicat de o reacție alergică severă, numită anafilaxie. Simptomele anafilaxiei sunt urticăria, dificultățile de respirație și scăderea tensiunii arteriale. Deși, nimeni nu a decedat niciodată din cauza vaccinului contra hepatitei B, simptomele anafilaxiei cauzate de acest vaccin pot fi destul de grave.
Pe de altă parte, în fiecare an, circa 5.000 de persoane din Statele Unite decedează, la scurt timp, după infectarea cu virusul hepatitei B. În plus, aproximativ 12.000 de persoane suferă anual de leziuni hepatice severe: ciroza sau cancerul hepatic, cauzat de virusul hepatitei B. Oamenii sunt mult mai predispuși să dezvolte aceste consecințe severe și deseori fatale ale infecției cu virusul hepatitei B, decât să se infecteze atunci când sunt copii mici. Din acest motiv, vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat nou-născuților.

Unii părinți se întreabă dacă este necesar să se administreze vaccinul împotriva virusului hepatitei B nou-născuților. Aceștia întreabă: „Cum se poate infecta un prunc cu hepatita B?” Înainte de vaccinul contra virusului hepatitei B, în fiecare an, în Statele Unite, circa 18.000 de copii cu vârsta mai mică de 10 ani se infectau cu virusul hepatitei B, de la mama lor. Copiii se pot infecta și de la un alt membru al familiei, iar unii dintre ei se infectează atunci când intră în contact cu o persoană străină, din afara casei.
Aproximativ 1 milion de persoane din Statele Unite sunt infectate cu virusul hepatitei B. În același timp, virusul hepatitei B poate provoca o infecție silențioasă (adică, fără simptome evidente), multe persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei B nu cunosc despre aceasta. Este dificil de spus de la cine poți contracta virusul hepatitei B.
Mai rău, însă, e că mulți oameni nu își dau seama că o persoană a contractat virusul hepatitei B, după ce a intrat în contact cu cantități minime de sânge, prin contactul ocazional cu o persoană infectată (de exemplu, partajarea lavetelor sau a periuțelor de dinți). Un mililitru de sânge (aproximativ o cincime dintr-o linguriță) a unei persoane infectate poate conține până la 1 miliard de viruși infecțioși. Oamenii pot fi infectați cu cantități mici de sânge infectat, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Deoarece beneficiile vaccinului împotriva hepatitei B depășesc clar și definitiv riscurile acestuia, vaccinul împotriva hepatitei B este sigur.

Era sigur vaccinul vechi contra pertussis?
Vaccinul vechi contra pertussis avea riscuri mult mai mari, decât vaccinul contra hepatitei B. Vaccinul vechi antipertussis era numit vaccinul „cu celule integrale” și avea o rată mare de reacții adverse severe. Plânsul persistent, nepotolit, apărea la 1 din fiecare 100 de doze administrate, febra de peste 40 de grade Celsius apărea la 1 din 330 de doze, iar convulsiile cu febră apăreau la 1 din 1.750 de doze administrate. Datorită publicității negative privind acest vaccin, utilizarea sa s-a redus în mai multe zone ale lumii.
De exemplu, Ministerul Sănătății din Japonia a decis să înceteze utilizarea vaccinului antipertussis în anul 1975. În timpul a trei ani, înainte de a fi întreruptă administrarea vaccinului, în Japonia au avut loc 400 de cazuri cu infectare de pertussis și 10 decese cauzate de această boală. Timp de trei ani de la întreruperea vaccinului antipertussis au fost raportate 13.000 de cazuri de pertussis și 113 decese. Deși efectele secundare ale vaccinului antipertussis erau reale, copiii nu decedau din cauza vaccinului, dar din cauza infecției de pertussis. Ministerul Sănătății din Japonia, a înțeles cât de costisitoare a fost eroarea lor și a introdus utilizarea vaccinului antipertussis.
Copiii din Japonia au dovedit, că în pofida efectelor adverse, beneficiile vechiului vaccin contra pertussis au depășit riscurile.

Progresul științific a dus, în cele din urmă, la crearea unei alte versiuni a vaccinului contra pertussis. Cunoscut sub numele de vaccinul contra pertussis „acelular”. Acesta era mai purificat, în loc de un conținut cu 3.000 de proteine imunogene, acesta conținea doar 2-5 proteine.

accinul contra pertussis (acelular) a devenit disponibil în Statele Unite, în anul 1996. Copiii care au primit acest vaccin, aveau un risc mult mai mic pentru efectele adverse severe ale acestuia, decât cei cărora li s-a administrat vaccinul „cu celule integrale”. Prin urmare, noul vaccin contra pertussis este mai sigur, decât vaccinul vechi contra pertussis. Deoarece beneficiile vaccinului vechi contra pertussis îi depășeau riscurile, și acesta era sigur.

Este sigur vaccinul pneumococic?
Vaccinul pneumococic a fost autorizat în Statele Unite în anul 2000 și a fost recomandat pentru utilizare tuturor copiilor, cu vârsta mai mică de 5 ani. Unii părinți au ales să ia o atitudine de genul „așteaptă și vezi”. Aceștia argumentau decizia lor, prin faptul că problemele cu vaccinul contra rotavirusului nu au fost dezvăluite până la administrarea lui la 1 milion de copii, de ce ar trebuie să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla cu vaccinul pneumococic.
Opțiunea de a nu administra vaccinul pneumococic nu era una fără riscuri. Înainte ca vaccinul pneumococic să fie administrat, pentru prima dată sugarilor în anul 2000, în fiecare an, în Statele Unite, aproximativ 700 de copii (mai mici de 5 ani) se infectau cu meningită, 17.000 contractau infecții sanguine, iar 71.000 contractau pneumonie din pneumococ. Alegerea de a nu administra vaccinul pneumococic era una supusă riscurilor spre consecințe severe, prezente de cele mai dese ori, uneori, duceau la deces.
Părinții trebuie să fie asigurați de două fapte:
– În primul rând, vaccinul pneumococic a fost testat la circa 40.000 de copii înainte de a fi autorizat pentru utilizare;
– În al doilea rând, vaccinul Haemophilus influenzae de tip b (Hib) este făcut într-o manieră aproape identică cu vaccinul pneumococic și a fost administrat în mod sigur la milioane de copii, în anul 1990.

Depistarea reacțiilor adverse rare
Primul vaccin contra rotavirusului (RotaShield) este un exemplu de depistare rapidă a efectelor secundare rare. Vaccinul contra rotavirusului a fost testat la circa 11.000 de copii, înainte de a fi depus la FDA pentru autorizare. După ce vaccinul a fost autorizat și recomandat pentru utilizare, vaccinul a fost administrat la aproximativ 1 milion de copii.