Componentele Vaccinului

Thimerosal

Thimerosal

Unii oameni se îngrijorează că thimerosalul, un conservant care conține etilmercur în unele preparate cu mai multe doze ale vaccinului antigripal, ar putea provoca intoxicații cu mercur fie la copii, fie poate afecta copiii nenăscuți la femeile gravide care primesc acest vaccin. Dar, din mai multe motive, thimerosalul conținut în vaccinuri nu este dăunător.

Nu TOT mercurul este la fel: Metilmercurul versus etilmercurul

Mercurul este un element care se găsește în mod natural în scoarța terestră, în aer, în sol și în apă. De la formarea pământului, erupțiile vulcanice, intemperiile rocilor și arderea cărbunelui au determinat eliberarea mercurului în mediul înconjurător. Odată eliberat, anumite tipuri de bacterii din mediu pot schimba mercurul în metilmercur. Metilmercurul își face drum prin lanțul alimentar la pești, animale și oameni. La niveluri ridicate, poate fi toxic pentru oameni.
Thimerosalul conține o formă diferită de mercur, numită etilmercur. Studiile care compară etilmercurul și metilmercurul sugerează, că acestea sunt procesate diferit în corpul uman. Etilmercurul este descompus și excretat mult mai rapid decât metilmercurul. Prin urmare, probabilitatea este mult mai mică ca etilmercurul (tipul de mercur din vaccinul antigripal), comparativ cu metilmercurul (tipul de mercur din mediu), să se acumuleze în organism și să provoace daune.
Deoarece numele acestor două substanțe chimice variază doar cu o singură literă, este greu de crezut că ele ar putea fi foarte diferite; totuși, dacă ne gândim la etanol și metanol (cunoscute și sub denumirea de alcool etilic și alcool metilic), vom vedea că diferența poate fi dramatică – etanolul este ceea ce bem la o petrecere, iar metanolul este adăugat la benzina pe care o folosim pentru a ne alimenta autoturismele.

Eliminarea thimerosalului din vaccinuri

Thimerosalul a fost eliminat din vaccinuri după promulgarea unei modificări la Legea privind modernizarea Administrației Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) în 21 noiembrie 1997. Modificarea i-a oferit FDA doi ani pentru a ”compila o listă de medicamente și alimente care conțin compușii de mercur, introduși în mod intenționat, și … [pentru] a efectua o analiză cantitativă și calitativă a compușilor de mercur din listă…” Modificarea a apărut dintr-un interes de lungă durată față de reducerea expunerii umane la mercur, o neurotoxină (substanță care dăunează sistemului nervos) și nefrotoxină (substanță care dăunează rinichilor) cunoscută.
La momentul adoptării Legii privind modernizarea FDA, pentru sugari se recomanda administrarea a trei vaccinuri diferite care conțineau thimerosal – contra difteriei–tetanosului–pertussisului acelular (DTPa), hepatitei B și Haemophilus influenzae de tip b (Hib)..Sugarii care primeau toate aceste vaccinuri puteau fi expuși la o doză cumulată de mercur de până la 187,5 micrograme (ug)* până la vârsta de 6 luni. Doza cumulată depășea orientările recomandate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) (vezi tabelul de mai jos). Thimerosalul, ca și conservant, nu se mai conține în niciun vaccin administrat în copilărie, cu excepția vaccinului antigripal.

EPA
• percentila greutății corporale 5: 65 ug
• percentila greutății corporale 50: 89 ug
• percentila greutății corporale 95: 106 mg

ATSDR
• percentila greutății corporale 5: 194 ug
• percentila greutății corporale 50: 266 ug
• percentila greutății corporale 95: 319 mg

FDA
• percentila greutății corporale 5: 259 ug
• percentila greutății corporale 50: 354 ug
• percentila greutății corporale 95: 425 mg

Limitele de expunere pentru mercur la sugarii de 6 luni sau mai mici, cu percentila greutății corporale stabilită de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), Agenția pentru Substanțele Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR) și Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA)

Thiomersalul și autismul

Dovezi că mercurul nu provoacă autism
În pofida îngrijorărilor, câteva studii au dovedit deja că thimerosalul conținut în vaccinuri nu cauzează autism:
• Un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine în 2003 de Paul Stehr-Green a constatat, că mai mulți copii din Suedia și Danemarca au fost diagnosticați cu autism după eliminarea thimerosalului din vaccinurile din aceste țări.
• Kreesten Madsen a analizat fișele medicale ale 1.000 de copii autiști diagnosticați între 1971 și 2000 și a constatat, că în pofida eliminării thimerosalului din vaccinuri, incidența diagnosticelor de autism a crescut între 1992 și 2000. Studiul a fost publicat în Pediatrics în 2003.
• În mod similar, Anders Hviid a studiat copiii danezi între 1990 și 1996 și a constatat că numărul copiilor cu autism a crescut după ce thimerosalul a fost eliminat din vaccinuri. Acest studiu a fost publicat în 2003 în Journal of the American Medical Association.
• Un studiu asupra la mai mult de 14.000 de copii din Regatul Unit nu a găsit nicio dovadă de creștere a autismului în raport cu expunerea la thimerosal. Studiul, de Jon Heron, a fost publicat în 2004 în revista Pediatrics.
• Un alt studiu din același număr al Pediatrics, realizat de Nick Andrews, a studiat înregistrările a peste 100.000 de copii care au primit cantități diferite de thimerosal și nu au găsit dovezi, că expunerea la thimerosal ar fi dus la tulburări de neurodezvoltare.
• În 2004, Institutul de Medicină (IOM) a revizuit peste 200 de studii legate de thimerosal și autism. Au conchis că nu există nicio relație care ar provoca îngrijorare.
• Un studiu publicat în 2006 de Eric Fombonne a analizat 28.000 de copii născuți în Canada între 1987 și 1998, perioadă în care thimerosalul se conținea în diverse cantități în vaccinurile recomandate. Studiul lui Fombonne, publicat în Pediatrics, de asemenea, a conchis, că nu există nicio relație între cantitatea de thimerosal la care un copil a fost expus și dezvoltarea autismului.
• Cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au publicat un studiu în The New England Journal of Medicine în 2007. Studiul a comparat rezultatele a 40 de teste separate efectuate la 1.000 de copii expuși la vaccinuri cu conținut de thimerosal și, iarăși, nu au constatat nicio legătură între cantitățile de thimerosal și dezvoltarea autismului.
• Schechter și Grether au publicat un studiu privind ratele de autism diagnosticate în California între 1995 și 2007 și au constatat că, în pofida eliminării thimerosalului din vaccinuri, rata autismului continua să crească. Studiul a fost publicat în Archives of General Psychiatry.
• În plus, câteva alte informații adaugă la reasigurarea oferită de aceste studii:
◦ În 1971 Irak a importat cereale care fuseseră afumate cu metilmercur. Fermierii au consumat pâine făcută din cerealele respective. Aceasta s-a soldat cu una dintre cele mai grave intoxicații cu mercur, dintr-o singură sursă, din istorie. Metilmercurul din cereale a provocat spitalizarea a 6.500 de irakieni și a ucis alți 450. Și femeile gravide au consumat pâine și au născut copii cu epilepsie și retard mental. Dar nu au născut copii cu un risc sporit de autism.
◦ Studiile privind mărimea capului, modelele de vorbire, viziunea, coordonarea și senzația copiilor otrăviți de mercur arată că simptomele intoxicației cu mercur sunt în mod clar diferite de simptomele autismului.
◦ Metilmercurul se găsește la niveluri scăzute în apă, în preparatele pentru sugari și în laptele matern. Deși este clar, că mercurul în cantități mari poate afecta sistemul nervos, nu există dovezi că cantitățile mici conținute în apă, preparatele pentru sugari și laptele matern, de asemenea, sunt dăunătoare. Sugarul care este exclusiv alăptat va ingera o cantitate de mercur de două ori mai mare decât s-a conținut vreodată în vaccinuri și de 15 ori mai mare decât cantitatea de mercur conținută în vaccinul antigripal.

Ce se cunoaște despre cauzele autismului

În primul rând, la fel ca fibroza chistică sau anemia falciformă, autismul are o bază genetică. Cercetătorii au constatat, că atunci când unul dintre gemenii identici are autism, șansa ca și celălalt să aibă autism este de circa 90 la sută; pentru gemenii fraternali, șansa este mai mică de 10 la sută.
În al doilea rând, deși autismul are o bază genetică, și factorii de mediu pot provoca boala. De exemplu, copiii ale căror mame au luat thalidomidă, un medicament care era prescris pentru grețuri în timpul sarcinii, aveau defecte la naștere, inclusiv urechi malformate și membrele scurte. Dar aveau și o incidență semnificativ mai mare de autism decât copiii născuți la mamele care nu au luat niciodată thalidomidă. În mod clar, thalidomida cauza autism, dar numai dacă mamele o luau la începutul sarcinii. Dacă mamele luau thalidomidă în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, copiii nu erau expuși unui risc sporit de autism.
Experiența cu thalidomida a demonstrat existența unui interval vulnerabil la începutul sarcinii când un medicament putea provoca autism. Ecouri ale poveștii cu thalidomida pot fi găsite la pruncii infectați cu virusul rubeolei. Pruncii născuți la mamele care au avut rubeolă la începutul sarcinii dezvoltă defecte la naștere care implică ochii, urechile, creierul și inima. De asemenea, ei prezintă un risc mai mare de a dezvolta autism, dar, ca și în cazul thalidomidei, doar dacă copilul este expus la rubeolă la începutul sarcinii. Pruncii nu dezvoltă autism dacă sunt infectați cu virusul la scurt timp după naștere. Aceste constatări sugerează, că un virus sau un medicament poate provoca autism și că există un interval vulnerabil la începutul sarcinii când copilul este expus riscului. Dar în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină sau după nașterea copilului, se pare că fereastra pentru factorii de mediu care provoacă autismul se închide.
Ocazional, femeile din Statele Unite primeau și mercur când erau gravide. Se întâmpla când medicii constatau că tipul de sânge al mamei nu este compatibil cu tipul de sânge al copilului. Pentru a preveni ca nepotrivirea de sânge să-i dăuneze copilului, mamelor li se administra RhoGAM®, un produs care conținea thimerosal ca și conservant. Totuși, în concordanță cu observația din Irak, pruncii expuși la thimerosalul din RhoGAM nu prezentau un risc mai mare pentru autism decât cei ale căror mame nu au primit niciodată RhoGAM. Deși thalidomida și virusul rubeolei pot provoca autism în timpul sarcinii, dovezile științifice indică în mod clar că mercurul nu-l provoacă.