Vaccinuri și alte condiții

Vaccinurile și Boala vacii nebune

Vaccinurile și Boala vacii nebune

La 8 februarie 2001, New York Times a publicat un articol intitulat „Cinci producători de medicamente folosesc material cu posibilă legătură cu boala vacii nebune”. Acest articol a urmat o declarație a Serviciului de Sănătate Publică din 22 decembrie 2000 în Raportul săptămânal de morbiditate și mortalitate (RSMM). RSMM este editat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCB).
Articolul din New York Times și raportul CCB au fost determinate de confluența câtorva evenimente:
• În primul rând, începând cu iulie 2000, aproximativ 175.000 de vaci din Regatul Unit au dezvoltat o boală, numită boala ”vacii nebune” – o boală progresivă a sistemului nervos al bovinelor.
• În al doilea rând, cel puțin 80 de persoane din Regatul Unit au dezvoltat o boală neurologică progresivă, numită varianta bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD) care ar fi putut rezulta din consumul de carne preparată de la vaci cu boala ”vacii nebune”.
• În al treilea rând, unele vaccinuri sunt făcute cu ser sau gelatină obținute de la vacile din Anglia sau din țările cu risc de boală a ”vacii nebune”.

Ce provoacă boli neurologice progresive, cum ar fi boala ”vacii nebune” sau vCJD?

vCJD este cauzată de o proteină neobișnuită, numită particulă infecțioasă proteică prionică. Prionii se găsesc în creierul vacilor cu boala ”vacii nebune” și în creierul oamenilor cu vCJD. Prionii pot fi găsiți și în măduva spinării și în spatele ochiului (retină).
Cu toate acestea, sângele de la animalele infectate sau sângele de la persoanele infectate nu a fost niciodată dovedit, că ar fi o sursă de infecție pentru oameni.