Vaccinurile pentru mame

Vaccinurile și Sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS)

Vaccinurile și Sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS)

Programul de știri ABC 20/20 a difuzat un reportaj în 1999 în care se susținea, că vaccinul împotriva hepatitei B provoacă sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS). Reportajul includea imaginea unei fetițe de o lună care a murit de SMSS la numai 16 ore după ce a primit a doua doză de vaccin contra hepatitei B.
La momentul introducerii vaccinului împotriva hepatitei B pentru utilizarea de rutină la toți sugarii, aproximativ 5.000 de copii mureau în fiecare an din cauza SMSS. În decurs de 10 ani de la introducerea vaccinului împotriva hepatitei B, utilizarea vaccinului a sporit până la circa 90% din toți sugarii, iar incidența SMMS în grupul respectiv a scăzut dramatic la circa 1.600 de cazuri în fiecare an.
Cauza reducerii cazurilor de SMMS a fost introducerea programului ”Înapoi la somn” de către Academia Americană de Pediatrie (AAP).
Cu toate acestea, din moment ce imunizările sunt aplicate la aproximativ 90 la sută dintre copiii cu vârsta mai mică de 1 an și aproximativ 1.600 de cazuri de SMMS apar în fiecare an, ar fi de așteptat, statistic, ca în fiecare an circa 50 de cazuri de SMMS să aibă loc în decurs de 24 de ore de la primirea unui vaccin. Totuși, deoarece incidența SMMS este aceeași la copiii care primesc sau nu vaccinuri, cunoaștem că SMMS nu este cauzat de vaccinuri.