Componentele Vaccinului

VS40

VS40

Vaccinurile contra poliomielitei, utilizate la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60, erau contaminate cu un virus, numit virusul simian 40 (VS40), prezent în celulele rinichilor la maimuțe, fiind utilizate pentru creșterea vaccinului. Ulterior, cercetătorii au găsit ADN-ul VS40 în specimenele de biopsie obținute de la pacienții cu cancer, cum ar fi mezotelioma (plămâni), osteosarcomul (os) și limfomul non-Hodgkins (ganglioni). Totuși, trebuie menționate câteva fapte:
1. VS40 era prezent în cancerele persoanelor și care au primit și care nu au primit vaccinurile antipoliomielita care erau contaminate cu VS40.
2. VS40 nu a fost prezent nici într-un vaccin începând cu anul 1963. 
3. S-a constatat că persoanele cu cancere care s-au născut când VS40 nu mai era un contaminant al vaccinului contra poliomielitei aveau dovezi de prezență a VS40 în celulele lor canceroase.
4. Studiile epidemiologice nu arată un risc sporit de cancere la persoanele care au primit vaccinuri contra poliomielitei în perioada 1955–1963.
Luate împreună, aceste constatări nu susțin ipoteza că virusul VS40, conținut în vaccinurile contra poliomielitei, administrate înainte de 1963, ar cauza cancer. În plus, dovezile disponibile sugerează că virusul VS40 poate fi transmis oamenilor printr-un alt mecanism decât vaccinurile.